Laatst bijgewerkt:

Boekenlijst

Heb je zelf een boek gelezen, gezien en het staat niet op deze lijst. Geef het gerust door via info@donorfamilies.be.

Ben je op zoek naar het boek 'Anders en toch gewoon - families na donorconceptie'? Vind alle info op deze pagina.

Table of Contents

Kinderboeken

Kleuter

Een wereldwondertje

  • 'Een wereldwondertje’ KID
  • ‘Een wereldwondertje’ KID ma ma
  • ‘Een wereldwondertje’ IVF
  • ‘Een wereldwondertje’ Eiceldonatie
  • 'Een wereldwondertje' KID en Eicel ma ma

Een kleuterboekje dat KID bij heteroseksuele paren, KID lesbische paren, IVF en eiceldonatie uitlegt. Versies zijn beschikbaar in Engels, Duits en Frans.

Te verkrijgen bij https://www.mvscreations.nl/product-categorie/een-wereldwondertje/.

‘Trip en Tux’ (M. Malta - ISBN 978-90-8759-394-0)

Trip woont in het oerwoud. Trip is een coole Toekan. Hij heeft de grootste en mooiste snavel van alle toekans. Trip zijn vriendin heet Tux. Tux is ook een coole toekan. Trip en Tux zijn vrolijke flierefluiters en willen, zoals dat nu eenmaal gaat, graag een toekan baby.

Trip en Tux' is vooral een vrolijk kinderboek. Maar het is ook geschreven om het onderwerp van eicel/sperma donatie bespreekbaar te maken bij jonge kinderen. Voor families waar het van toepassing is maar natuurlijk ook voor neefjes, nichtjes, vriendjes en vriendinnetjes.

Te verkrijgen via www.tripentux.nl

Knoet & Moos

In een wereld waar diversiteit en inclusie steeds belangrijker worden, is het cruciaal dat we onze jongste generaties laten opgroeien in een inclusieve omgeving. Dit prachtig geïllustreerde puzzelboek vertelt verhalen over gezinnen en diversiteit en is bedoeld om kinderen op een speelse en toegankelijke manier kennis te laten maken met verschillende gezinssituaties.

Dit puzzelboek is meer dan alleen een boek over donorconceptie en draagmoederschap. Het is juist een boek voor alle kindjes. 'Knoet & Moos' is een waardevolle toevoeging aan educatieve boeken voor thuis en een uitstekend middel om gesprekken over diversiteit en inclusie te stimuleren. Het laat door het puzzelelement op een hele speelse manier zien dat gezinnen er achter elke voordeur anders uit kunnen zien. 

Te verkrijgen via https://www.knoet-moos.com/

Lagere school

‘Receptenboekje hoe baby’s worden gemaakt’ (C. Martinez Jover -, ISBN 978-607-00-6633-7 )

Omdat mensen niet zelf kunnen kiezen volgens welk recept zij hun kinderwens vorm geven, is begrip en respect erg belangrijk. Dit boekje helpt om kinderen te introduceren in de complexe wereld van fertiliteitsbehandelingen. Het ontdoet de problematiek van de taboes waarmee fertiliteitsbehandelingen vaak nog zijn omgeven en helpt inzien dat het niet uitmaakt volgens welk ‘recept’ (IVF, KID, eiceldonatie, embryodonatie, draagmoeder, adoptie) je op de wereld gekomen bent. Tegenwoordig worden gezinnen op verschillende manieren gevormd. De ene is niet beter dan de ander, ze zijn gewoon verschillend.

Te verkrijgen via de De Verdwaalde Ooievaar.

‘Een wijzer wondertje’ (M. van Seggelen & L. van de Wiel – ISBN 978-90-811149-0-5)

Een boekje voor 6-11 jarigen dat donorconceptie uitlegt.

Te verkrijgen bij https://www.mvscreations.nl/product-categorie/een-wereldwondertje/.

Middelbaar

‘Echt Emma’ (Caja Cazemier, ISBN 978 90 216 6756 0)

Over een 15 jarige meisje uit Nederland. Het leven is soms best ingewikkeld. Emma maakt het uit met Ben, maar vraagt zich meteen af of dat wel zo een goed idee was. Thuis heeft ze ook problemen met haar ouders en ook op school gaat het niet al te best. Dan vertelt haar moeder dat haar vader niet haar échte vader is. Hoe moet ze hier nu weer mee omgaan?

Voor ouders

Nederlands

Anders en toch gewoon - families na donorconceptie (Astrid Indekeu)

Vind alle info op deze pagina.

Uit onbekende Bron: dilemma’s rond spermadonorschap. (M. Roegholt. Uitg van Burg, Nijkerk. 2004. ISBN 978 90 6523 1260)

Boek dat geschreven werd n.a.v. de wetsverandering in 2004 in NL die de donoranonimiteit ophief. Twee kernvragen staan centraal in dit boek: ‘Hoe gaat het met KID kinderen en hun ouders?’ en ‘Hoe kunnen we de huidige wet beoordelen?’ Volgende thema’s komen aan bod:

  • Hoe diep zit een kinderwens en hoe ver gaan mensen in hun verlangen naar kinderen?
  • Wat voor medisch-ethische vragen en antwoorden roept een medische praktijk als KID op?
  • Hoe zit het met de openheid van getrouwd stellen (M/V) die het hun kind kunnen maar niet hoeven te vertellen? Is het ‘slecht’ voor het welbevinden van kinderen om via donorinseminatie verwekt te zijn? Was de wet donorgegevens kunstmatige bevruchting het goede antwoord op het belang van het kind dat centraal stond bij de totstandkoming van de wet?

Een onvervulde kinderwens: omgaan met vruchtbaarheidsproblemen. (Odile van Eck, uitg Archipel, 2004, ISBN: 90 6305 134 4)

Hoewel er ogenschijnlijk niets in de dagelijkse realiteit verandert, grijpen vruchtbaarheids-problemen diep in het leven in. Zo spelen zij een grote rol in de partnerrelatie en binnen de sociale kring waar de meeste anderen ‘gewoon’ kinderen krijgen. De verschillende facetten van vruchtbaarheidsproblemen en hoe je ermee om kunt gaan worden besproken. Ook bespreekt het boek het rouwproces wanneer de kinderwens definitief nier vervuld kan worden.

De Verdwaalde Ooievaar: Als zwanger worden niet (meteen) lukt. (Isabelle Rossaert, uitg Van Halewyck, 2008, ISBN: 978 90 5617 842 0)

Eén op zes koppels kampt met vruchtbaarheidsproblemen. Het boek De verdwaalde ooievaar brengt hun verhalen in al hun diversiteit. Verhalen over hoe graag mensen kinderen willen en hoe moeilijk het is als die kinderen er niet vanzelf komen. Verhalen die aangrijpen, ontroeren, troosten. Verhalen waarin mensen die dit ook meemaken – of het ooit meegemaakt hebben – zich zullen herkennen, en waardoor de omgeving hen beter zal begrijpen. Verhalen over wat ons het diepste raakt: de wens om het beste van onszelf door te geven.

Te verkrijgen via de De Verdwaalde Ooievaar.

De Verdwaalde Ooievaar: Kinderwens met omwegen

Het tweede boek van De Verdwaalde Ooievaar, die tot stand kwam dankzij de verhalen en inzet van een hele groep vrijwilligers/lotgenoten.

Een boek voor mensen met een kinderwens, door mensen met een kinderwens. Geen academisch of journalistiek boek, maar een boek met verhalen die herkenbaar zijn, die inspireren en die doen meeleven (prof Dr. Petra De Sutter, UZ Gent)

Te verkrijgen via de De Verdwaalde Ooievaar. 

Baby’s gevraagd. Over de mogelijkheden en beperkingen van vruchtbaarheidsbehandelingen. (Thomas D’Hooghe, Paul Enzlin, Dirk Vanderschueren, Acco, 2005. ISBN: 90 334 5806 )

Schatgraven in de kelder van tante D. | zoektocht naar de onbekende biologische ouder (Maureen Davis, 2014 - ISBN: 9789089546388)

In dit boek plaatst Maureen Davis de persoonlijke en ontroerende zoektocht naar haar onbekende Indische biologische vader in een bredere, maatschappelijke context. Van de maakbare maatschappij, medische ethiek en wetgeving tot maatschappelijke aandacht. Van identiteit, intergenerationele familiesystemen en rouwen om onbekende ouders tot het emotionele krachtenveld waarin een kind dat zijn vader of moeder niet kent, een weg moet zien te vinden.

Meeste buitenlandse boeken zijn te koop via amazon.de (geen verzendingskosten)

Engels


Building a family with the assistance of donor insemination.(Ken Daniels, Dunmore Press, 2004.)

(te koop via info@donorfamilies.be)

Experiences of donor conception. Parents, offspring and donors through the years. - (Caroline Lorbach, Jessica Kingsley Publishers, 2003 - ISBN: 978 1 84310 122 2)

For parents, intended parents, mental health workers and policy makers

Male infertility: men talking. (Mary-Claire Mason, Routledge, 1993 - ISBN: 0 415 07290 1)

Lethal Secrets. The psychology of donor insemination, problems and solutions. (Annette Baran and Reuben Pannor, Triadoption 2008 first public 1989 - ISBN: 0 941770 11 7)

Donor Conception and the Search for Information: From Secrecy and Anonymity to Openness (Sonia Allan, Publisher Routledge, 2016 - ISBN-978-1409446392)

Frans

Mon père, c’est mon père. L’Histoire singulière des enfants conçus par insémination artificielle avec donneur. (Jean-Loup Clément, L’Harmattan, 2006. ISBN : 2 296 00399 0)

Duits

Männliche Unfruchtbarkeit und Kinderwunsch : Erfahrungen, Lebensgestaltung, Beratung. (Petra Thorn, W. Kohlhammer, 2010. ISBN: 978 3 17 021010 3)

Professionelen

Juridische – sociaal

Fertiliteitsbehandelingen: de realiteit voorbij de technologie.Dossier 20 IST (zei ref PhD)

Regulating Reproduction. (Robert Blank, ColumbiaUniversity Press, 1990. - ISBN: 0 231 07016 0)

Ethics of new reproductive technologies: the Glover report to the European Commission. (Jonathan Glover & Others, Northern Illinois University Press, 1989. -ISBN: 0 87580 147 1)

De wet betreffende de medisch begeleide voortplanting.(Herman Nys & Tim Wuyts, Intersentia, 2007, ISBN: 978 90 5095 749 6)

Toelichting bij de Belgische wet

Third party assisted conception across cultures: Social, legal and ethical perspectives.(Eric Blyth & Ruth Landau. Jessica Kingsley Publishers, 2004. - ISBN: 1 84310 084 3)

Sociale, ethische en juridische standpunten m.b.t. donorbehandelingen in Argentinië, Australië, Canada, Finland, Duitsland, Hong Kong, Israël, Nieuw-Zeeland, Polen, Signapore, Zuid-Afrika, USA, UK samen gebundeld.

Donor insemination: international social sciences perspectives. (Ken Daniels & Erica Haimes, CambridgeUniversity Press, 1998.- ISBN: 0 521 49783 3)

Donor inseminatie bekeken vanuit het standpunt van de medische wereld, ouders, donoren, en donorkinderen.

Hulpverleners

Infertility Counseling: A comprehensive handbook for clinicians. (Sharon Covington & Linda Hammer Burns, CambridgeUniversity, 2006 (sec. ed) ISBN: 978 0 521 61949 7)

Assisted Human Reproduction: Psychological and ethical dilemmas. (Dani Singer & Myra Hunter, Whurr Publishers, 2003 -ISBN: 1 86156 349 3)

Boeken-websites

http://booksfordonoroffspring.blogspot.be/

Kinderboeken in het Engels, Frans, Nederlands, Duits (en nog meer talen) die fertiliteitsbehandelingen helpen uitleggen aan kinderen incl. KID, eiceldonatie, embryodonatie, draagmoederschap en IVF